Események betöltése
„A víz az őselem. Először a víz borrá változik; másodszor a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem, Az anyagból lélek, a lélekből szellem, ez a dupla transzszubsztanciáció, amelyet itt a földön át kell élnünk.” – Hamvas Béla: A bor filozófiája (részlet)
Weiner Sennyey Tibor előadásából kiderül, hogy milyen értekezéseket írt és milyen párbeszédeket folytatott Hamvas Béla és Weöres Sándor a borról és mézről, hogy milyen volt a barátságuk és az is, hogy milyen hagyománya van hazánkban a bornak és a méznek. Végül, de nem utolsó sorban szó esik arról is, hogy hogy miért szent ital a jó bor és életet adó étel a tiszta méz.
A program keretén belül a Weiner Sennyey Tibor által készített mézből, valamint a Káli Kövek pincészet válogatott tételeiből egy kóstolóra is sor kerül.
Közreműködők:
Weiner Sennyey Tibor, József Attila-díjas költő, író. Szentendrén él. Az olvasás és írás mellett kertészkedik és gyakorló méhész. Legutóbbi könyvei a ‘Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve’ és a ‘Weöres Sándor kozmikus költészete és titkos világai’ és ‘A méhészet művészete’ című kötetek.
Szabó Gyula, borász, a Káli kövek pincészet alapítója. 2006 óta készítenek bort a Káli medencét övező vulkánok terméséből, tradicionális módon, bemutatva a jellegzetes, minerális ízvilágot. Boraik csak a köveskáli vinotékájukban, borboltokban és néhány étteremben érhetőek el. Munkája elismeréseként már évek óta a Kárpát medence 50 legjobb borásza közé jelölték.
Helyszín: Szentendre, Bogdányi út 51.
Forrás: Szentendrei Régi Művésztelep