Loading Events

Finisszázs | Tárlatvezetés és performansz

Időpont: április 14 / 2024 / 17:00 - 18:30
A GYŰJTEMÉNY (1900–2022) című kiállítás a Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményét képző műtárgyegyüttes egy speciális kurátori vízióját mutatja be, amely a gyűjtemény fókuszán kívüli művek tükrében prezentálja a szentendrei művészetet.
A tárlat időszakonként újrarendezett kortárs termében Ladik Katalin fotó- és videóműveken keresztül mutatja be body art műveit és korai emblematikus, szürrealisztikus performanszait. A művész testét és hangját használja eszközként és médiumként, hogy megkérdőjelezze a nemi szerepeket és a női archetípusokat.
Program:
⬛ 17:00 Tárlatvezetés Muladi Brigitta művészettörténésszel
⬛ 17:30 Ladik Katalin-performansz
Ladik Katalin (Újvidék, 1942) a közép- és kelet-európai művészet egyik meghatározó alakja. Szülővárosa, a volt jugoszláviai Újvidék többnyelvűsége alakította Ladik vizuális megközelítését a nyelv és a költészet dimenziójában. Költőként indult, költeményeinek publikálása révén került kapcsolatba a hatvanas évek második felében az egyetlen magyar nyelvű avantgárd folyóiratként működő vajdasági Új Symposion körével. Az 1960-as évek folyamán tagja lett a konceptuális szellemiségű Bosch+Bosch csoportnak, az újvidéki irodalmi és művészeti avantgárd meghatározó szereplőjévé vált. 1978-ban vizuális költeményeivel és kollázsaival szerepelt a Velencei Biennálén. 1977 és 1992 között az Újvidéki Színház színésze, a nyolcvanas években énekesnőként a Boris Kovač zenekar tagja volt. 1991-ben Kassák Lajos-díjjal, 2001-ben József Attila-díjjal tüntették ki, 2016-ban Yoko Ono neki ítélte a Lennon–Ono-békedíjat. 2012-ben Magyarország Babérkoszorúja díjat nyert, 2017-ben meghívták a kasselidocumentára. A hetvenes évek közepétől számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt. Legutóbbi, 2023-as megjelenése az O00000000-pus című egyéni kiállítása a müncheni Haus der Kunstban és az aacheni Ludwig Forumban volt. Budapesten és a horvátországi Hvar szigetén él és alkot. Ladik olyan változatos médiumokban tevékenykedik, mint a konkrét és vizuális költészet, a performansz, a hangművészet és a szobrászat. Performanszainak központi eleme a női szerepre való reflexió. A sokrétű művész számára a test maga is költészetet szül.
Kurátor: IBERHALT Zsuzsa művészettörténész
A program belépőjeggyel látogatható.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum