Loading Events
A pismányi Haluskai-tanya története és „újramegtalálása” Galla Zoltán, művelődésszervező és Szabó Noémi, művészettörténész, a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre vetített előadása
„Szentendre a festők városa” – fogadja a tábla már a 11-es út mentén a városba érkezőket. Az elmúlt, közel százhúsz esztendőben Szentendre város múltja, gazdag épített öröksége és sajátos hangulata elválaszthatatlanul összeforrott az ide látogató vagy itt élő képzőművészek alkotó tevékenységével. Vitathatatlan, hogy Szentendre a 20. század magyar művészettörténetben kiemelkedő helyet foglal el. A városban kibontakozó modern és avantgárd művészeti tendenciák helytörténeti vonatkozásait számos kutató feldolgozta már, azonban még mindig akadnak fehér foltok: ilyen a legendás pismányi Haluskai-tanya története, amelyet bár folyamatosan referenciapontként jelöl meg a szakirodalom, a tanya pontos helyszíne már évtizedekkel ezelőtt a feledés homályába merült. 2018-ban indult kutatásunk nyomán azonban sikerült lokalizálni Pismányban a régi Haluskai-tanya helyét, sőt kiderült, hogy az eredeti épület, bár jelentősen átépítve, a mai napig áll. Pismány városrész helytörténeti vonatkozásai különösen izgalmasak, hiszen az elmúlt 40-50 esztendőben a környék drasztikus változáson ment keresztül. A korábban szőlőültetvényekkel, gyümölcsöskeretekkel és egy-egy nyaraló épülettel tarkított táj mára sűrűn beépített, új utcaszerkezettel kialakított lakóövezetté vált, így a leírásokból, szóbeli közlésekből és archív fotókról ismert Haluskai-tanya épületének beazonosítása közel sem volt magától értetődő.
Az előadás részletesen bemutatja a Haluskai-tanya építésének és tulajdonosi hátterének történetét, megkísérli rekonstruálni az 1939 és 1940 nyarán itt megfordult művészek és értelmiségiek, valamint az itt készült műalkotások sorát és művészettörténeti jelenőségét, majd dokumentumokon keresztül bemutatja, hogy miképpen sikerült újra megtalálni a mai napig álló épületet.
A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@muzeumicentrum.hu
* * *
A kiállítás 2023. november 12-től 2024. szeptember 8-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
* * *
Haluskai-tanya, 1973 körül, fotó: Vattay Elemér
A többszörösen átépített épület, 2023 őszén, fotó: Szabó Noémi
Forrás: FMC