Loading Events
Szentendrét elsősorban a festők, képzőművészek városaként ismerjük. Kevesen tudják, hogy régebben bortermő vidékként is nevezetes volt.
A cisztercita rend Szentendre környékén már a középkorban is foglalkozott szőlőtermesztéssel. Később új lendületet a törökök elől menekülő délvidéki szerbek, dalmátok és görögök hoztak mind a szőlőművelés, mind a borkészítés területén.
Kadarkából aszúbort és ürmösbort is készítettek: ezeket a Dunán, vízi úton szállították külhoni piacokra.
Nemcsak a város történetét ismerhetitek meg, hanem az egykori borvidék különlegességeit is, olyan épületek tükrében, amelyek szorosan kapcsolódnak a borkultúrához. Megnézünk egy XVIII. századi pincerendszert, sorra kerül egy szőlőbedobó ablak, bekukkantunk egy szőlősgazda házába és meglátogatjuk a szőlősgazdák keresztjét is.
Természetesen nem csak szellemi táplálékkal szolgálunk nektek ezen a túrán, sok finom helyi ételt-italt is megkóstolunk, mégpedig a következőket:
• Szabi pék kenyerét
• zöldséges, fűszeres és női szerzetesek által készített csokoládét
• Borkóstoló a Rustica Borműhely XVIII. századi pincéjében.
• szerb és balkáni ételek csipegetése
• szerb és balkán népdalok egy 4. generációs zenész előadásában
Nagyon jó kis programot állítottam össze nektek, mindenképpen gyertek!
Találkozunk 2024. április 6-án, szombaton 15.00 órakor a szentendrei Tourinform iroda, 2000 Szentendre, Dumtsa Jenő u. 22. előtt.
A séta Szentendre Főterén végződik 17.30-kor.
A séta ára 13.000 Ft/fő,
mely tartalmazza:
vezetett városnézés Szentendrén
szerb népzene mini koncert
Szabi, a pék kenyere kóstoló
Édeni Csokoládé kóstoló
3 tételes borkóstoló a Rustica Borműhelynél
Balkáni ételek kóstolója
Jelentkezni tudtok a borturak.com weboldalon, a hello@borturak.com email címen vagy a Bacchus újratöltve Borutazások Facebook oldalon privát üzenetben.
Várlak Benneteket szeretettel!
Forrás: Bacchus újratöltve Borutazások