Események betöltése

Takarékos módi – Megnyitó

Időpont: június 20 / 2024 / 18:00 - 19:30
Takarékos módi
A vendégeket köszönti: dr. Lauter Éva igazgatóhelyettes
A kiállítást megnyitja: dr. Sári Zsolt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató helyettese
Közreműködik: Lengyel Szabolcs Micsi népzenész
Kurátor: Sz. Tóth Judit etnográfus
Helyszín: Ferenczy Múzeum, Kossuth Lajos u. 5.
A kiállítás 2024. 06. 21. – 10.06. között, csütörtöktől vasárnapig 10-18 óráig látogatható.
Eleink nemzedékeken át öröklődött mentalitása, a paraszti kultúra jellemző sajátossága volt a takarékos életmód, a tárgyak megbecsülése, használhatóságának meghosszabbítása és az újra felhasználás. A kiállítás e szemléletmód aktualitását kívánja hangsúlyozni: a paraszti életmód példái szemléltetik, miként nyilvánult meg a takarékos mentalitás a mindennapokban, a táplálkozás, öltözködés a környezetbarát tárgyhasználat terén.
A takarékos szemléletet a fogyasztói társadalom értéktelenné, szükségtelenné degradálta, mára viszont létfontosságú, egyre inkább követendő minta. A kiállításon helyet kapnak a jó gyakorlatok, napjaink pozitív példái is. Az érdeklődő felnőtteket aktívan bevonjuk az újrahasznosított tárgyak gyarapításába és külön „szinten” szólítjuk meg a gyerekeket.
A kiállítást a Ferenczy Múzeumi Centrum anyagán túl megyei intézményektől, magánemberektől kölcsönzött tárgyak, valamint fényképek, filmek, tárgytörténetek színesítik.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
Forrás: FMC