Loading Events

Tavaszi Múzeum Korzó

Időpont: március 24 / 2024 / 15:00 - 16:30
Helyszín: Szentendre
Művészeti, helytörténeti tematikájú séták Szentendrén, a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében. Tarts velünk Szentendre hangulatos, macskaköves utcáin művészeti sétáinkon, ismerd meg a festők városának művészeti, építészeti hagyományait!
Március 24. vasárnap 15:00
MÚZEUM KORZÓ | Szentendrei őstémák az utcákon és a képeken
Szentendre 1926-ban alapított Régi Művésztelepének megalakulásakor, a történetében rendkívül mozgalmas, méretében apró Duna menti kisváros a festők városává vált. Az idetelepülő művészek aztán felfedezték az elbűvölő fekvésű városka dombos utcáinak szépségét, gyűjtötték a motívumokat, megörökítették a hangsúlyos városképi elemeket.
Az egymásra torlódó házak, a változatos tűzfalak, a Rab Ráby háza, a Rozsnyai ház, a városszerte mindenhonnan látható templomtornyok, keresztek, a Várdomb, a Városháza barokk homlokzata, a felfelé kúszó lépcsők, a Szamárhegy, a Duna kanyarulata, a Bükkös-patak stb., örök témaként szolgál a képzőművészek számára, akik itt lakóként, vagy csak vendégként 100 éve a városban alkottak, alkotnak.
Sétavezető: Muladi Brigitta művészettörténész
A séta időtartama: kb. 60-80 perc
Találkozási pont: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)
Séta végpont: MűvészetMalom (Bogdányi u. 32.)
Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu.
Sétajegy: 2500 Ft/ fő, jegyek a Ferenczy Múzeumban (a séta kezdése előtt félórával) és online, a jegymester.hu-n vásárolhatók.
Április 28. vasárnap 15:00
MÚZEUM KORZÓ | Az alapítók nyomában
Különleges sétánkon bejárjuk azokat a helyszíneket, ahonnan 1926-tól kezdve a szentendrei művésztelep alapítótagjai a legszebb városképeket festették. A sétával egybekötött művészettörténeti előadás során megismerhetjük a művésztelep megalapításának történetét és az 1920-as években a városvezetés megbízására készült műalkotásokat.
Sétavezető: Bodonyi Emőke művészettörténész
A séta időtartama: kb. 90 perc
Találkozási pont: Czóbel Múzeum, Szentendre, Templom tér 1.
Séta végpont: Szamárhegy, Tobakosok keresztje
Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu.
Sétajegy: 2500 Ft/ fő, jegyek a Ferenczy Múzeumban (a séta kezdése előtt félórával) és online, a jegymester.hu-n vásárolhatók.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum