Események betöltése
Karafiáth Orsolya és Karafiáth Metta záró tárlatvezetése az Európai Iskola – Veszélyes csillagzat alatt (1945-1948) című kiállításon.
„Lenyűgöző és félelmetesen időszerű a szabadság és az emberség ilyen magas foka: egyetemes és mindenki számára követendő útmutatás.” Karafiáth Metta
„Látni kell. Teremről teremre. Egy rövid időszak lenyomataiban az egyetemességet.” Karafiáth Orsolya
Az 1945–1948 között működő, a huszadik századi magyar művészettörténetben jelentős szerepet betöltő, a későbbi generációkra is hatással levő művészcsoport munkásságát új szempontok, kutatási eredmények segítségével mutatjuk be a MűvészetMalomban nyíló tárlaton. A kiállítás megvalósítását több éves kutatómunka előzte meg, amelyben a téma jeles szakértői – Passuth Krisztina, Árvai Mária, Bodonyi Emőke, Hornyik Sándor, Pataki Gábor, Várkonyi György – vettek részt. Tematikus egységek mellett korabeli kiállítások rekonstrukciójával tekinthetjük át az Európai Iskola és a belőlük kivált Elvont művészek magyarországi csoportjának tevékenységét. Nemcsak a művészcsoport magyar tagjainak, hanem a kiállításaikon szereplő vagy velük kapcsolatot ápoló cseh, román, holland és francia művészek alkotásai is láthatók a jelentős hazai- és külföldi gyűjteményekből kölcsönzött, több mint kétszáz műtárgyat felvonultató tárlaton.
A rövid életű magyar demokrácia éveiben az Európai Iskola a progresszív hazai művészet képviselője kívánt lenni, emellett pedig az európai művészet új tendenciáit is igyekezett itthon megismertetni. Intenzív kiállításrendezés, ismeretterjesztés, saját kiadványok és nemzetközi kapcsolatépítés jellemezte a csoport hároméves fennállását. Képzőművészek mellett elméleti szakemberek, írók, költők, orvosok, műgyűjtők csatlakoztak hozzá. Egy rövid időre úgy tűnt, szinkronba hozható az európai és a magyar művészet, de az Európai Iskola tagjai már 1947-től támadások kereszttüzében érezték magukat, és végül, 1948-ban be kellett szüntetniük működésüket.
A kiállításon többek között Anna Margit, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Bán Béla, Barta Lajos, Bokros Birman Dezső, Czóbel Béla, Egry József, Fekete Nagy Béla, Forgács Hann Erzsébet, Gadányi Jenő, Gyarmathy Tihamér, Jakovits József, Korniss Dezső, Lossonczy Tamás, Marosán Gyula, Martinszky János, Martyn Ferenc, Márffy Ödön, Rozsda Endre, Schubert Ernő, Szántó Piroska, Vajda Júlia, Vilt Tibor, Zemplényi Magda alkotásai szerepelnek.
Belépőjeggyel látogatható.
* * *
A kiállítás 2024. április 7. – július 28-ig, szerdától vasárnapig
10 és 18 óra között látogatható a MűvészetMalomban.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
Forrás: FMC